Říjen v knihovně

08.11.2021 14:56

Co je nového v naší knihovně.

Při vstupu do knihovny nás ovane jiná vůně. Vůně knih, které odpočívají na regále a čekají až přijde čtenář a na chvíli oživí jejich příběh. Z knihy vystoupí hrdinové a znovu tančí, smějí se, řeší kriminální zápletky nebo se věnují obvyklým otázkám, které potkávají i mnohé z nás.

Stejné to je v knihovně v Uherském Brodě i v Hradišti. Ta atmosféra ticha - a prosím NERUŠIT! Do naší knihovny svítí velkými okny slunce, a proto je ovzduší veselejší a živější. Paní učitelka při besedě říkala:„Já budu ráda sluncem osvícená :-).“ Dnes malá holčička radostně běhala po celé knihovně a za chviličku se mamince ztratila a hledaly jsme ji jen podle smíchu.

Čtenáři navštěvující naši knihovnu nespěchají, a proto máme čas si spolu popovídat co je nového, co jsme zajímavého zažili, že nás Pýcha a předstudek fakt nechytla a Stmívání je příšerně tlusté. Řekněte, kde jinde, než v knihovně, byste dostali informaci o tloušťce stmívání?

V říjnu se splnil můj covidový sen a do knihovny znovu po delší době zavítali žáci z vyššího stupně naší základní školy na sérii přednášek o doporučené literatuře. Moc děkuji paní učitelce Poupětové, za to, že s dětmi do knihovny přišla. Dodrželi jsme všechna aktuálně platná nařízení a pustili se do práce.

Jako první dorazila osmá třída. Knihovna, ještě před chvilkou ztichlá, se mávnutím kouzelného proutku zaplnila žáky vyššího stupně, které si pamatuju ještě jako školkáče. Mám radost, když vidím děti plné života - co na tom, že jsou trochu neposedné, vždyť to k nim patří. Druhá beseda byla o poznání klidnější, deváťáky už šimrá představa přijímacích zkoušek na střední školy a co si budeme povídat, v knihovně nikomu žádné nebezpečí nehrozí. Věřte, nevěřte – posezení jsme přetáhli o plnou půlhodinu. Já o knížkách můžu vyprávět do nekonečna a naši deváťáci nejen poslouchali, ale odpovídali na moje otázky a četli přichystané úryvky z knih.Tak pohodovou atmosféru bych vám všem přála zažít. Jako poslední se připravovalo povídání pro sedmáky. Po dlouhé lockdownové přestávce jsem povzpomínala na jejich jména a už jsme letěli na stránkách prezentace doporučených knih. Sedmáci některé knížky už znali a četli. Jen doufám, že jsem je příliš nevyděsila ukázkou z balady od Karla Jaromíra Erbena Zlatý kolovrat.

Okolo lesa pole lán,

hoj jede, jede z lesa pán,

na vraném bujném jede koni,

vesele podkovičky zvoní,

jede sám a sám.

Prezentace si můžete prohlédnout na facebookové stránce Knihovna Starý Hrozenkov.

Stále se řeší otázka, zda děti dostatečně čtou. Některé ano, některé ne, ale tak to bylo vždycky. Krásně jsme si popovídaly s jednou třeťačkou, že si nejraději čteme před spaním a jeden prvňáček mi vyprávěl jaké všechny zná superhrdiny.

Důležité je vědět, že tady někde je knihovna, kde sedí knihovnice, která poradí s výběrem knih, popřípadě prozradí jaký má knížka obsah.

Neváhejte přijít, i když si nechcete půjčovat knížky. V knihovně si můžete nechat zalaminovat doklad, fotku či obrázek nebo vytisknout dokument.

Knihovna je tady pro všechny obyvatele našeho krásného kraje a já věřím, že bude vaším pomocníkem a kamarádem, na kterého se vždy s důvěrou obrátíte.